Biografie

ANDRE BESSELING is een van de belangrijkste grondleggers van improvisatietheater in Nederland. Hij is sinds 1987 bezig met Improvisatie na een workshop met Keith Johnstone. Daarna is hij gepassioneerd met theatersport en improvisatie aan de slag gegaan. In 1988 richtte hij Theatersport Vereniging Amsterdam op, en begon hij al snel les te geven binnen TVA en aan vele andere theatersportgroepen in Nederland. Ook heeft hij een grote impuls gegeven aan het ontwikkelen van langere improvisatievormen door het bedenken van diverse formats. Hij deed dit o.a. door het ontwikkelen en mede-initieren van het Internationaal Improvisatiefestival, nu beter bekend als: IMPRO-amsterdam. Hij gaf ook de aanzet tot de eerste improvisatie groep die zich bezighield met improviseren binnen bedrijven en organisaties. Ook zette hij de eerste schreden van het toepassen van improvisatie binnen trainingen voor teams of voor communicatiedoelstellingen. Hij bundelde zijn kennis in 1999 in zijn boek: 'Theater vanuit het Niets', het veelgebruikte standaardwerk over improvisatietheater. Dit boek wordt door vele trainers en spelers gebruikt. Sindsdien heeft hij zich onvermoeibaar ingezet en vele technieken en oefeningen ontwikkeld die door diverse trainers en improgroepen worden gebruikt.

In 2002 is hij samen met Marihuela Belt, gestart met Maranza. Oorspronkelijk begonnen als familietheater waarmee vooral op scholen en in kleine theaters werd gespeeld. Het bleek al snel een gouden formule om binnen bedrijven en organisaties complexe zaken simpel te verbeelden. Steeds meer werd dat ook gekoppeld aan trainingen en veranderingstrajecten. Hierbij wordt ook met kostuums gewerkt, zodat er geimproviseerd wordt met een aantal vaste personages.

In 2002 heeft hij het Improcentrum opgericht, als plek om improvisatietheater te kunnen ontwikkelen. Hij is artistiek leider van het Improcentrum en de IMPRO-academie, die daaronder valt. Hier worden trainingen en workshops aangeboden van hoge kwaliteit, voor mensen die echt willen leren improviseren. Meer informatie over het aanbod van de improacademie vind je HIER

Op 7 juni 2013 ontving hij van de stichting All Improv de 'Life Time Achievement Award' voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het improvisatietheater. Een belangrijke prijs waar hij dan dan ook zeer trots op is!